Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest piątek, 24 listopada 2017, 05:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:26 
Appointé

Dołączył(a): czwartek, 28 grudnia 2006, 21:55
Posty: 34
comandante napisał(a):
juz tutaj namawialem graczy, zeby traktowali jako WYNIK walki nie tylko efekt 'strzelaniny' ale rowniez pozostale 'efekty uboczne'. System jest taki przyjemny w grze dlatego wlasnie, ze generuje nieprzewidywalne rezultaty. Co mianowicie ze zwycieskiego starcia, skoro nie mozna wejsc w poscig?


Będę szczery: nie zrozumiałem powyższej wypowiedzi....

Cytuj:
Moznaby oczywiscie wprowadzic dodatkowe znaczniki zetonow, mowiace, ze armia jest wyczerpana lub nie zdolna do poscigu z innych powodow - i wtedy nie byloby tylu rozmow. Ja bym raczej sie zachwycal tym eleganckim (choc czasami trudnym do jednoznacznego wyjasnienia wprost) rozwiazaniem jakie funkcjonuje w PoG.


Rozwiazanie w PoG jest owszem, eleganckie, ale dziwne a nawet lekko trącące nonsensem. Natomiast przepis ktory zaproponowalem powyzej jest IMVHO nie dość że elegancki to jeszcze sensowny i racjonalnie wyjaśniony :) No i nie wymaga przecież zadnych dodatkowych zetonów - po prostu: zeton, ktory obrocisz na drugą stronę jako wynik walki - nie moze scigać, korpusy powstałe ze zredukowanej armii traktuje sie jako zredukowana armie ktora zostala odwrócona, wiec tez nie mogą scigac. Scigac moze to, co nie zostało odwrócone podczas walki, niezaleznie czy jest korpusem czy armia i czy pelne czy w sile zredukowanej. Prostszej i sensowniejszej zasady byc chyba nie moze. Tymczasem w PoG jak atakuje powiedzmy 5-oma zredukowanymi armiami i rozniose wroga na strzepy bez strat wlasnych, to nie moge nawet wejsc na pole, tylko dlatego ze armie są zredukowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:26 
General de División
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 maja 2006, 21:51
Posty: 3014
Lokalizacja: Verulamium
Jak zagrasz w te gre 100 razy to zrozumiesz. Nie ma tu zadnego nonsensu. Jest prosta i piekna metoda przedstawiania wynikow walki. Wynik walki to nie tylko efekt ostrzelania (w oryginale są tabele ognia a nie tabele walki) a takze stan w jakim znajduja sie jednostki. Armia zredukowana oznacza nie tylko straty w ludziach ale i stan organizacyjny. Czasami w wyniku walki wojska zostaje mniej ale w lepszym stanie organizacyjnym - czyli korpus, ktory moze scigac.

_________________
Powyższe opinie są mojego autorstwa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.

www.diablospolacos.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:26 
Kapitän zur See
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 maja 2006, 12:10
Posty: 1632
Lokalizacja: Warszawa
Zgadzam sie z comrade, mam identyczne odczucia i grywam tak jak napisales. Kwestia wyboru, nie ma co sie spierac. Wazne zeby gra dawala przyjemnosc.

_________________
Muss ich sterben, will ich fallen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:27 
Général de Division
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 10:50
Posty: 3932
Takie pytania...

1. Karta przewagi powietrznej PC. Jesli bitwa zostanie wygrana karta zostaje dalej i daje +1 do rzutu...tylko jesli gracz rzucil ja podczas bitwy na froncie zachodnim...to troszke malo realistyczne ze moze dawac bonus na bliskim wschodzie czy Rosji... ?

2. Karta ofensywa Brusilowa, daje +1 do rzutow. Czy takze, do jednostek aktywowanych na Bliskim wschodzie?

_________________
Niech żyje Napoleon! - wołaj ludzie tkliwy
niech żyje po tysiąc lat (kto z nas będzie żywy),
Niech Polak ostatni z tym czuciem umiera
A hasło: Napoleon! niech mu usta zwiera!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:27 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
1. Nie chce być inaczej:
40.) 3/4 AIR SUPERIORITY CC (AH:1 GE:2 TU:1)
A GE attack adds +1 drm.

Wytłumacz sobie to tak, że zagranie karty oznacza nadanie szczególnego priorytetu zagadnieniom lotnictwa (produkcja sprzętu, szkolenie personelu, kwestie organizacyjne etc.), co wpływa na sytuację na wszystkich frontach. Poza tym etap to trzy miesiące: w tym czasie można bez trudu przerzucić kilka eskadr z frontu zachodniego na wschodni lub vice versa.

2. I tu nie chce być inaczej:
46.) 4/4 BRUSILOV OFFENSIVE * (2) (A:1 BR:2 FR:2 IT:1 RU:3)
Allied player conducts Operations using this card and adds a +1 drm
to ALL RU attacks this Action Round. Also, for 1 RU attack vs. only
non-GE CP units cancel all trench effects.

Czyli, jeśli na BW bronią się Turcy razem z Niemcami (albo sami Niemcy) - nie można w takim ataku zlikwidować wpływu okopów. Ale przy wszystkich rosyjskich atakach na wszystkich frontach (także prowadzonych wspólnie z sojusznikami) dodaje się 1 do rzutu kostką.

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:27 
Général de Division
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 10:50
Posty: 3932
1. Przy okazji jeszcze obleca w ten jeden kwartal Bliski Wschod jesli tam sa korpusy niemieckie....bez jaj..powinno byc na JEDEN front, a nie od Francji przez Wlochy, Rosje, Balkany i Turcje...

2. Tu tez uwazam, ze "sens" tej karty, juz sama nazwa generala, sugeruje na tylko jakim froncie powinna ona dawac bonus.

Ale to tylko uwagi ;) ze Strategosem poszlismy na logike i Brusilow dzialal tylko w Europie, a przewaga powietrzna niemiecka nie w Turcji.

_________________
Niech żyje Napoleon! - wołaj ludzie tkliwy
niech żyje po tysiąc lat (kto z nas będzie żywy),
Niech Polak ostatni z tym czuciem umiera
A hasło: Napoleon! niech mu usta zwiera!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:27 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Home rules można sobie stosować według uznania, za zgodą obu stron. :wink: Ja odnosiłem się wyłącznie do przepisów.
Niemniej podejrzewam, że sytuację NAD frontem bliskowschodnim mogło radykalnie zmienić 10 podesłanych tam samolotów myśliwskich.
Ale oczywiście nikomu nie można zabronić np. ograniczenia działania karty "Ofensywa Brusiłowa" do ataków na Kowel, Łuck, Stanisławów i Czerniowce.

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 21:27 
Général de Division
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 10:50
Posty: 3932
taaa popsulyby sie, zanim dolecialyby ;P :wink:

_________________
Niech żyje Napoleon! - wołaj ludzie tkliwy
niech żyje po tysiąc lat (kto z nas będzie żywy),
Niech Polak ostatni z tym czuciem umiera
A hasło: Napoleon! niech mu usta zwiera!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 23:25 
Enfant de troupe

Dołączył(a): niedziela, 31 grudnia 2006, 23:27
Posty: 1
Lokalizacja: Białystok
Nie grałem jeszcze w ŚC. Mam swój egzemplarz, ale jestem jeszcze na etapie studiowania instrukcji.
Mam jedno małe i być może prostackie pytanie. Oto ono: Co oznacza cyfra w nawiasie na karcie strategicznej?
Przejrzałem instrukcję i FAQi przeróżne, ale nie mogłem tego znaleźć. Może to kwestia braku spostrzegawczości?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 23:25 
Caporal
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 października 2006, 18:25
Posty: 67
Lokalizacja: Suwałki
Cyfra określa wzrost poziomu wojny, jaki będzie miał miejsce po zagraniu danej karty jako wydarzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 23:25 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Prostackie nie jest pytanie, tylko fakt, że autor gry nie uznał za stosowne wyjaśnić porządnie tej kwestii w instrukcji. Jest co prawda definicja:

War Status Number: Some of each player’s Strategy Cards
have this number. When one of these Strategy Cards is played as
an Event, both the Active Player’s War Status marker and the
Combined War Status marker are increased by this number.


ale nie podano, gdzie szukać tego numeru.

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 23:50 
Sergent-Major

Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2007, 08:46
Posty: 182
Lokalizacja: Bugaj Zakrzowski
Właśnie zacząłem grać i proszę o podpowiedź. Chodzi o karte MIEJSCE STRACEŃ i zdanie: ... należy dodać +2 do wyniku rzutu. a +2 drm.
Co to jest to drm?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 08:43 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
To jest właśnie modyfikator wyniku rzutu kostką (dice result modificator). Składając polski tekst karty nie usunięto fragmentu tekstu oryginalnego, stąd zamieszanie.

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 23:17 
Sergent-Major

Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2007, 08:46
Posty: 182
Lokalizacja: Bugaj Zakrzowski
Dzięki. Reszta instrukcji jest raczej jasna. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 09:16 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Bart11 napisał(a):
Reszta instrukcji jest raczej jasna. :D

Ehmmm... Obawiam się, że to tylko złudzenie nowicjusza! :wink:
Parę lat przedyskutowaliśmy sobie, interpretując przepisy na różne sposoby i tworząc całkiem solidną erratę. :lol:

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.