Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 14:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 22:48 
Caporal
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 stycznia 2009, 23:08
Posty: 69
Lokalizacja: Olsztyn
Odkurzam stary wątek, żeby nie zakładać nowego. Mam również pytanie dotyczące ataku z flanki. Otóż w instrukcji stoi następująco?:

"Jeśli zmodyfikowany atak wynik rzutu wynosi 3 lub mniej, atak z flanki jest nieudany, a gracz broniący się wykonuje czynności z punktów od 6 do 8 przed graczem atakującym."

Czyli efekt nieudanego oflankowania jest odwrotny do udanego i to gracz broniący ustala wynik jako pierwszy, a gracz atakujący ustala wynik dopiero po poniesieniu strat przez swoje jednostki?

Być może to banalne dla starych wyjadaczy, ale po przeczytaniu instrukcji i pierwszej nie całkiem udanej próbie gry mam milion wątpliwości. Nie czytałem zbyt dużo instrukcji do gier, ale myślę, że na gorzej napisaną już raczej szybko nie trafię :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 00:47 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
redy napisał(a):
Czyli efekt nieudanego oflankowania jest odwrotny do udanego i to gracz broniący ustala wynik jako pierwszy, a gracz atakujący ustala wynik dopiero po poniesieniu strat przez swoje jednostki?

Właśnie tak.
Cytuj:
po przeczytaniu instrukcji i pierwszej nie całkiem udanej próbie gry mam milion wątpliwości. Nie czytałem zbyt dużo instrukcji do gier, ale myślę, że na gorzej napisaną już raczej szybko nie trafię :)

A z której wersji instrukcji korzystasz, jeśli wolno spytać? Jeżeli z '04, to Twoja opinia bardzo mnie martwi. :(

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 21:44 
Caporal
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 stycznia 2009, 23:08
Posty: 69
Lokalizacja: Olsztyn
Ups... :oops: wiem, że jesteś autorem tłumaczenia tej nowszej wersji, no ale niestety to była ta. Może to kwestia tego, że jest tak dużo zasad na jeden raz, a może tego, że nie jestem zbytnio doświadczony w planszówkach (choć w strategie na kompie pogrywałem sporo). Po przeczytaniu po prostu miałem w głowie jeden wielki mętlik,a po pierwszej próbie gry z żoną (przebrnęła tylko przez kilka pierwszych stron), stwierdziła, że już więcej do tej gry nie usiądzie :D

Jednak odstawieniu tematu na dwa tygodnie zacząłem grać z jakimś kolesiem (nie wiem skąd, na pewno nie z Polski) przez ACTS i sprawa zaczęła mi się powoli rozjaśniać. Najwidoczniej w tej przerwie pewne rzeczy poukładały się tam gdzie trzeba :) Teraz sama rozgrywka wydaje mi się jaśniejsza, choć jeszcze nie zaczęliśmy drugiej rundy z Fazy Akcji :D idzie jak po grudzie ale jakoś idzie. Widzę jednak w grze duży potencjał i myślę, że jest bardzo grywalna i sprawia dużo frajdy po wdrożeniu się w zasady.

Jednak najlepiej uczyć się grać z kimś, kto już jest choć trochę ograny, potrafi wprowadzić w temat i wie jak dokładnie przebiegać powinna gra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 10:04 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
redy napisał(a):
Ups... :oops: wiem, że jesteś autorem tłumaczenia tej nowszej wersji, no ale niestety to była ta.

Bez obaw, wszelka krytyka mile widziana. :) Na swoje usprawiedliwienie (i współautora przekładu) mam to, że jednak musieliśmy się trzymać oryginalnego tekstu, więc wszystkie jego niedoskonałości wychodzą też w tłumaczeniu. Staraliśmy się uwzględnić wszelkie poprawki, wyniki dyskusji na forach, FAQ-i itp., ale jednak nie wolno nam było oddalić się zanadto od oryginału.

Minęło parę lat, ale do dziś pamiętam którąś regułę, po której przeczytaniu śmiech mnie ogarnął: sam przepis dość prosty, ale po nim wyjątki i wyjątki od tych wyjątków! ;D
Cytuj:
Po przeczytaniu po prostu miałem w głowie jeden wielki mętlik

To prawidłowa reakcja organizmu! ;) Nie jest to na pewno mistrzostwo świata w dziedzinie pisania instrukcji. Pocieszę Cię, że i tak instrukcja do Ścieżek jest prościutka i klarowna w porównaniu z tą do Empire of the Sun (też jest polski przekład :) ).
Cytuj:
po pierwszej próbie gry z żoną (przebrnęła tylko przez kilka pierwszych stron), stwierdziła, że już więcej do tej gry nie usiądzie :D

Popełniłeś duży błąd! Ja wpierw sam się przegryzałem przez reguły Ścieżek, potem długo dyskutowałem na ówczesnym forum, czytałem uwagi w sieci, pisałem erratę, a dopiero na koniec zaprosiłem córkę do gry. Ona instrukcji nawet na oczy nie widziała - może dlatego grało nam się tak dobrze! ;)
Cytuj:
Widzę jednak w grze duży potencjał i myślę, że jest bardzo grywalna i sprawia dużo frajdy po wdrożeniu się w zasady.

Święte słowa. Jak mało gdzie sprawdza się tu zasada "ćwiczenie czyni mistrza".
Cytuj:
Jednak najlepiej uczyć się grać z kimś, kto już jest choć trochę ograny, potrafi wprowadzić w temat i wie jak dokładnie przebiegać powinna gra

To rozwiązanie idealne, zwłaszcza jeśli ten ktoś jest w dodatku cierpliwy i nie żal mu czasu na wdrażanie nowicjusza (dzięki, Leo! :) )

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 21:31 
Caporal
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 stycznia 2009, 23:08
Posty: 69
Lokalizacja: Olsztyn
Andy napisał(a):
musieliśmy się trzymać oryginalnego tekstu, więc wszystkie jego niedoskonałości wychodzą też w tłumaczeniu

Właśnie ten oryginalny tekst jest jakoś tak nieznośnie napisany i ciężki do czytania, a to, że musieliście się go trzymać usprawiedliwia Was jak najbardziej. Gdyby było to napisane w całkiem innym stylu byłoby przystępniejsze. Miałem ciągłe wrażenie że w każdym paragrafie są jakieś niedomówienia.

Andy napisał(a):
Pocieszę Cię, że i tak instrukcja do Ścieżek jest prościutka i klarowna w porównaniu z tą do Empire of the Sun (też jest polski przekład :) ).


Udało Ci się pocieszyć :D dopiero zaczynam przygodę z ze strategiami w formie planszowej, więc pewnie niejedno mnie jeszcze zaskoczy ;)

Andy napisał(a):
Ja wpierw sam się przegryzałem przez reguły Ścieżek

Początkowo również o tym myślałem, jednak chęć jak najszybszego zagrania zwyciężyła :D może jeszcze kiedyś uda się żonę ponownie namówić, bo ostatnio C&C:Ancients Jej się spodobało i toczymy bitwy prawie codziennie :D (oczywiście ciężar gatunkowy jest całkiem inny)

Andy napisał(a):
To rozwiązanie idealne, zwłaszcza jeśli ten ktoś jest w dodatku cierpliwy i nie żal mu czasu na wdrażanie nowicjusza

Temu Holendrowi z którym gram, cierpliwości na pewno odmówić nie można, jednak więcej czasu zabiera mi myślenie nad tym jak sklecić zdanie po angielsku, bądź cóż on takiego napisał, niż nad następnym ruchem :rotfl: nie ma to jak ojczysty język i gra z rodakiem (przynajmniej w fazie nauki). To w zasadzie byłby niezły paradoks, jeśli to Holender nauczyłby mnie o co w tym biega po angielsku, a nie instrukcja po polsku ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 maja 2009, 12:33 
Adjudant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 lutego 2007, 15:56
Posty: 201
Lokalizacja: Szczecin
juz sie przymierzalem do kupna PoG ale...jaki jest sens zakupu gry i wydania p Golebiewskiego jesl instrukcja ktora mozna sciaganc a właściwe wersja z 2004 roku ma az tyle poprawek...a najgorsze to sa poprawki na kartach!
czy mi sie tylko wydaje czy t osie mija poprostu z celem


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 maja 2009, 12:58 
Colonel Général
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 15:40
Posty: 34102
Lokalizacja: Warszawa
Trudno mi oceniać, sam gry (przepraszam starą gwardię), właściwie nie znam, chociaż instrukcję pierwotną mam i kiedyś się zapoznawałem. Natomiast jeśli chodzi o deklaracje, proszę mnie też nie traktować jako agenta handlowego pana Gołębiewskiego. Prowadząc forum staram się po prostu o możliwie szerokie spektrum (trudne słowo ;) ) gier, które są tu prezentowane.

_________________
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 01:44 
Carabinier
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 18 października 2007, 19:13
Posty: 26
Lokalizacja: Szczecin
Witam.
Mam pytanie odnośnie zaopatrzenia przez porty. W instrukcji jest to dosyć niejasno napisane. A dziś był dylemat z tym. Otóż, czy można wykorzystać tylko dwa porty do doprowadzania zaopatrzenia (czyli w momencie wejścia do wojny Włoch wojska brytyjskie w Iraku lub Egipcie są bez zaopatrzenia) czy też linię zaopatrzenia można prowadzić wykorzystując dwa porty, np. Londyn-> Ateny, Londyn->Calais i Londyn->Basra.
Jeśli to drugie to po co jest zapis: "W takiej linii zaopatrzenia mogą znajdować się najwyżej dwa porty"?


Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 02:00 przez jalkavaki, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 09:21 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Witaj. Nie pamiętam już dzisiaj, czy były jakieś racjonalne powody umieszczenia zdania o dwóch portach w linii zaopatrzenia. Intencję niby rozumiem: nie wolno prowadzić trasy zaopatrzenia: źródło - po lądzie - port - port - po lądzie - port - port - po lądzie - jednostka. Ale nie bardzo potrafię sobie wyobrazić taką sytuację na mapie.

Ogólnie rzecz biorąc Śieżki zakładają dominację Niemców na Bałtyku i Ententy na pozostałych morzach. W tych granicach zaopatrzenie pływa na dowolne dystanse, zatem wojska brytyjskie w Iraku są zaopatrywane linią Londyn (port) - Basra (port) - po lądzie - jednostka. Żadne porty pośrednie nie są tu potrzebne.

Być może zapis o maksymalnie dwóch portach odnosi się do jakiejś specyficznej, unikalnej sytuacji, której teraz nie umiem sobie wyobrazić. Koledzy o większym ścieżkowym ograniu pewnie coś podpowiedzą. :)

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2009, 09:06 
Major

Dołączył(a): czwartek, 17 kwietnia 2008, 09:54
Posty: 1197
Lokalizacja: Szczecin
atak na twierdzę. rozumiem, że zamiast oblegania, mogę atakować przyległy "pusty" port,tak, jakby był korpusem o danej w kółeczku sile. tak?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2009, 13:03 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Nieobsadzoną wojskami polowymi twierdzę możesz zaatakować z sąsiedniego pola, jeśli nie jest oblegana. Twierdza broni się z siłą podaną na mapie.

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2009, 16:40 
Major

Dołączył(a): czwartek, 17 kwietnia 2008, 09:54
Posty: 1197
Lokalizacja: Szczecin
dzięki. no właśnie, tylko przez kogo oblegana? czy nie mogę atakować wrogich jednostek oblegających moją broniąca się twierdzę?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 16:41 
Major

Dołączył(a): czwartek, 17 kwietnia 2008, 09:54
Posty: 1197
Lokalizacja: Szczecin
jeszcze jedno pytanko, dla upewnienia. zagranie Salonik przed MEF-em, uniemożliwia zagranie MEF?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 09:23 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
1. Oczywiście możesz atakować z sąsiedztwa wrogą twierdzę, jeśli nie jest przez Ciebie oblegana. Zakaz atakowania wroga oblegającego Twoją twierdzę urągałby historii i zdrowemu rozsądkowi! ;)

2. Wydarzenie MEF (w sensie: desant MEF-u w Turcji) nie może być zagrane po wydarzeniu Saloniki. Karta MEF zagrana po Salonikach powoduje wystawienie MEF-u w Londynie i podniesienie poziomu wojny (9.5.3.4).

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 września 2009, 18:44 
Carabinier
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 18 października 2007, 19:13
Posty: 26
Lokalizacja: Szczecin
To ja jeszcze z kilkoma pytaniami:
1. Czy wojska oblegające twierdzę mogą atakować tą twierdzę, czy trzeba czekać do fazy rozstrzygania oblężenia?
2. Czy wejście na pole z twierdzą oznacza jej obleganie. Czy można "nieoblegać" twierdzy? Jeśli tak to co wtedy z zaopatrzeniem dla jednostki będącej na polu z nieobleganą twierdzą?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.