Strategie Strona Główna Strategie
Forum historyczno-wargamingowe

Witryny zrzeszone w forum:
Strategie i stratedzy | Los Diablos Polacos

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
VI Lubelskie Manewry Strategów
Autor Wiadomość
Silver
Lieutenant-Adjudant-Major

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 00:02   

Jeszcze pamiętam jak moi przeciwnicy przy Wellingtonie byli ubrani.
Losowaliśmy kto ma kim być i tak się dziwnie złożyło, że Arteusz, grajacy Hiszpanią, był w bluzie koloru identycznego z czerwienią żetonów i pól kontroli Anglii a jego sojusznik Clown był w bluzie koloru bliźniaczo podobnego do żółtych żetonów i pól Hiszpanii.
Chyba zbyt nieśmiało zaproponowałem by się zamienili odzieżą.

zygfryd
Caporal-Fourrier

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 01:12   

Zabawa jak zwykle na Manewrach była przednia. Organizacja wzorowa, dużo starych znajomych i kilka nowych twarzy. na jbardziej zapamietalem ostatnia partyjke - bitwe z Tyranta. My weterani GBoH (ja i RyTo) zostalismy strasznie sklepani przez Anomandera, ktory w kolko powtarzal, ze gra 4 lub 5 raz. Ale najlepszy byl Rysiek, ktory w swietnym humorze i pelen energii prowadzil rozgrywke - obsluga tabelek i podpowiadanie przeciwnikowi, jak to dobrze jest zaatakowac falange z boku :) Ogolnie bardzo udana impreza i oby takich wiecej.

Anomander Rake
Général de Brigade

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 10:32   

Ja to grałem raczej sporo.
Na początek Dos de Mayo (nazwę piszę z pamieci) w TLK z Clownem, graliśmy dwa razy, za kazdym razem na korzyść Hiszpanów, ale Clown coś tam kantował z przepisami i całkiem mozliwe, że bez tego wygrałby obie gry. ;)
Potem było History of the Roman Empire, bardzo fajna i zabawna rozgrywka. Niestety jakoś do tej gry nie mam szczęścia i tradycyjnie (tj. drugi raz) byłem przedostatni. Potem był bardzo fajny Caucasus, zakończony powodzeniem niemieckiej ofensywy.
Grałem również dwa razy w Sukcesorów, gdzie pierwszą grę przegrałem pechowo na rzecz Leliwy, ale pewnym pocieszeniem był fakt, że ten przegrał bardzo pechowo na rzecz Clowna. W drugiej grze, której nie dokończyliśmy, prowadziłem.
Wellington i regularna klęska. Aczkolwiek jeszcze w drugim etapie wydawało się, że Francja ma dużą szansę na zwycięstwo. Niestety ciąg bodaj trzech przegranych bitew, w których za każdym razem miałem wyraźną przewagę, a które przegrałem tracąc za każdym razem wszystkie siły z wodzami zadecydował. W sumie głupia losowa gra. :P
Później grałem z Leliwą w Unhappy King Charles, ale jakoś gra nie przekonała nas do siebie. Pewnie dlatego, że słabo znaliśmy przepisy.
Miło za to wspominam rozgrywkę w GBOH, zarówno przez wzgląd na wynik jak i sympatycznych przeciwników.
Ostatniego dnia zagrałem jeszcze dwa razyw Condotierre, z czego pierwszą rozgrywkę wygrałem, a w drugiej minimalnie dałem się wyprzedzić.
Generalnie grałem dużo, przyjemnie i w miłym towarzystwie.
Podziekowania przede wszystkim dla Precla, któremu chciało się organizować imprezę.

Arteusz 
Praetor
Eurowargamer

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 13:25   

Zdjęcia z manewrów w Lublinie: http://s767.photobucket.c...20w%20Lublinie/

clown
Capitaine-Adjudant-Major
zwolennik Łoturlania

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 13:29   

Tytułem uzupełnienia - w Dos de Mayo graliśmy w pociągu trzy razy, nie mieszałem przy przepisach, była to tylko szeroka interpretacja :devil:
Bardzo fajna rozgrywka w Wellingtona i rzeczywiście mogliśmy się zamienić koszulkami, aczkolwiek było to sprytne posunięcię maskujące. Poza tym chyba Arteusz nie wszedłby w moją koszulkę :P
Superancko było :) dziękuję współgraczom i Arteuszowi szczególnie za ogranie mnie w Twilight Struggle :D ale Anomander jest świadkiem, że pierwsze rozdanie dla Amerykanów było gorsze, niż hymn Polski śpiewany przez Edytę Górniak w Korei :P
Racławice - must have :!:
EDIT - Saratoga i Kaukaz - pierwsza znana, ale ponownie cała seria potwierdza swój wysoki poziom - wzór do naśladowania. Kaukaz również mnie urzekł od pierwszego wejrzenia.
Podziękowania również dla organizatorów Manewrów - Precel & Co - good work :!:

Arteusz 
Praetor
Eurowargamer

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 13:40   

clown napisał/a:

Bardzo fajna rozgrywka w Wellingtona i rzeczywiście mogliśmy się zamienić koszulkami, aczkolwiek było to sprytne posunięcię maskujące. Poza tym chyba Arteusz nie wszedłby w moją koszulkę :P

Wszedł, wszedł, tyle tylko że wyglądałbym jak oblężony od 12 miesięcy francuski żołnierz w Madrycie. Czyli nieciekawie dla samego żołnierza, ale ubaw dla innych nieoblężonych. ;D

clown
Capitaine-Adjudant-Major
zwolennik Łoturlania

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 13:47   

Hehe :lol2: ale nie wspomniałeś o Silverze - Mistrzu Zdobywania Twierdz. Ile razy oblegał Ciudad Rodrigo? 10? A w końcu i tak odszedł z kwitkiem :P

Arteusz 
Praetor
Eurowargamer

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 13:54   

A bo tam moi Hiszpanie uparli się rzucać 5 i 6. A Silver uparł się, że będzie to drugi Stalingrad i był. Wojska potracił, nie przebił się, a w końcu go okrążyli i musiał uciekać na południe. Silverze następnym razem idź wzdłuż wybrzeża do Lizbony, aby Cię nie korciła ta twierdza. ;) :D

brathac
Adjudant-Major

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 19:43   

Mała relacja

http://jedyna-i-sluszna.b...ade-ale_04.html

Odpowiedz do tematu