Next War: Poland (GMT)

Planszowe gry historyczne (wojenne, strategiczne, ekonomiczne, symulacje konfliktów) dotyczące okresu po II wojnie światowej.
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Has thanked: 1108 times
Been thanked: 572 times
Kontakt:

Re: Next War: Poland (GMT)

Post autor: Torgill »

Dzisiaj kolejna rozgrywka, ale tym razem nietypowa. Nie chcę wchodzić jeszcze w mapę strategiczną, tak Polski mi się podoba :) Zacząłem więc myśleć nad własnym scenariuszem, scenariuszem, który u nas jest omawiany, ale w grze tego nie ma, bo przyjęto perspektywę z Bałtami i przesmykiem suwalskim jako centralnymi punktami.
A tymczasem dla nas mega ważna jest też tzw. brama brzeska i prowadząca między Brześciem a Warszawą droga. Postanowiłem zatem zagrać taki trochę hipotetyczny, zrobiony na szybko scenariusz, gdzie po jednej stronie są tylko Polacy, bez sił NATO/USA, po drugiej rosyjska 1 Armia Pancerna i Białorusini (4 brygady). My obsadzamy front 18 dywizją, 25 i 6 brygadami, z 12 dywizją w drugiej linii oraz 11 dywizją przychodzącą w 3 turze. Zatem spora przewaga rosyjska od początku.
Będę chciał to na pewno lepiej dopracować/rozwinąć, ale po pierwszej próbie już mi się podobało. Bardzo manewrowy scenariusz. Mapa była ograniczona na północ mniej więcej do Szyman, na zachód do Pruszkowa i na południe - tak jak jest mapa.
Gra z kadetami w szkole, więc zagraliśmy zaledwie jedną turę - będziemy kontynuować w następnych tygodniach.
Zdjęcie z sytuacji po 1 turze poniżej.

Obrazek

Najważniejsze co mi doskwiera to... mapa. Z niezrozumiałych dla mnie względów nie uwzględnili Białej Podlaskiej i drogi Brześć - Warszawa. Jeżeli ten scenariusz miałby być nieco bardziej realistyczny, to musiałaby ona się znaleźć.
Więc oczywiście chodzi mi po głowie zrobienie tej drogi, a jak już dorobienie mapy, to dlaczego nie dorobić dokładki idącej aż na południe od Lublina (z mostem na Wiśle w Annopolu jako południowym punktem) co bardziej odzwierciedliłoby manewry od bramy brzeskiej.
I na przykład hardkorowy scenariusz pod tytułem USA trzymają się z dala od Europy, Ukraina nie włączy się do walki, bo źle poszło na wojnie i jakby to było na bramie brzeskiej :)
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Has thanked: 5077 times
Been thanked: 3402 times
Kontakt:

Post autor: Raleen »

No tak, aktualna sytuacja polityczna podsuwa różne, zupełnie nowe możliwości jeśli chodzi o tworzenie scenariuszy :).
Na jakim poziomie skomplikowania zasad gracie, bo wiem, że one są pod tym względem zróżnicowane?
Tłumaczysz w szkole uczniom zasady czy sami coś czytają w domu? To chyba może mieć duże przełożenie na czas rozgrywki.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Kontakt:

Raleen pisze: czwartek, 15 lutego 2024, 22:08 No tak, aktualna sytuacja polityczna podsuwa różne, zupełnie nowe możliwości jeśli chodzi o tworzenie scenariuszy :).
Na jakim poziomie skomplikowania zasad gracie, bo wiem, że one są pod tym względem zróżnicowane?
Tłumaczysz w szkole uczniom zasady czy sami coś czytają w domu? To chyba może mieć duże przełożenie na czas rozgrywki.
Gramy w podstawę, ja sam jeszcze nie opanowałem zasad zaawansowanych :)
Oni już orientują się w zasadach, problem jest tylko taki, że często przychodzą nowe osoby i trzeba tłumaczyć od nowa, albo mamy odstęp miesiąca między grami i to, co zapamiętają, gdzieś ulatuje. Ale dajemy radę :)
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Kontakt:

Zacząłem prace nad powiększeniem mapy na południe, zgodnie z tym, co pisałem jakiś czas temu. Na razie to wstępny etap prac. To obszar na południe od Warszawy, przedzielony Wisłą. Jest Lublin, Radom, czy Kielce. Nie ma jeszcze wszystkich rzek i wielu innych elementów. Będę powoli dodawał :)
Wszystko po to, żeby móc zagrać scenariusz z atakiem przez bramę brzeską, a nie tylko ten "Suwalki corridor" ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot
Has thanked: 2822 times
Been thanked: 3426 times

Post autor: Karel W.F.M. Doorman »

Nawet Kraśnik jest 😉.
“Ik val aan, volg mij”
Kontradmirał Karel Doorman do swoich podwładnych, Morze Jawajskie, 27 lutego 1942 roku.
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Kontakt:

No jakże to tak bez Kraśnika, a gdzie w dobrym terenie bronić Wisły przed Annopolem? ;)
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Has thanked: 5077 times
Been thanked: 3402 times
Kontakt:

Post autor: Raleen »

Póki co jeszcze na planszy pustawo, ale fajnie, że temat się rozwija.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Kontakt:

Raleen pisze: wtorek, 4 czerwca 2024, 07:23 Póki co jeszcze na planszy pustawo, ale fajnie, że temat się rozwija.
Będzie i wypełnienie, powolutku dłubię wieczorami :)
Przy okazji liczę na uwagi Szanownych Panów odnośnie tegoż terenu.
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

Torgill pisze: wtorek, 4 czerwca 2024, 09:06 Przy okazji liczę na uwagi Szanownych Panów odnośnie tegoż terenu.
Prawy brzeg Wisły pod Annopolem jest bardzo wysoki - do mostu zjeżdża się dość dość w dół, przy okazji kapitalna widoczność na zachód. Wisła dość wartka i przy okazji nieuregulowana, więc płynie różnie. Kwadratowo i podłużnie.
Na wschód od Wisły ciąg wzniesień o przebiegu równoleżnikowym - łagodnych, ale dających w obydwie strony (czyli PN-Pd) niezłą widoczność. Dróg o przebiegu południkowym tam niewiele i poza krajową 19-tką drogi są dość wąskie i kręte - to nie jest wprawdzie jeszcze Roztocze, ale takie "Przedroztocze". Teren na zachód od Wisły na wysokości Kielc (nie mówię o Pasmach Łysicy i Góry Jeleniowskiej) lekko pofałdowany, częściowo zalesiony, a tak to przekształcony rolniczo. Na północ od Starachowic i Ostrowca Puszcza Iłżecka, a w zasadzie to, co z niej zostało. Teren w zasadzie płaski, ale zalesiony. Teren na zachód od Kielc zalesiony i pagórkowaty - kolejne pasma Gór Świętokrzyskich, płasko się robi dopiero nieco na wysokości Końskich, ale wtedy pojawiają się Lasy Koneckie o dużej powierzchni i raczej słabej drożni.

PS; gdybyś chciał zrobić bitwę o Ruś - czyli prawdopodobny atak Rosjan od Ukrainy na zapad to co do mapy swe usługi ofiarowuję. Mapa byłaby znacznie ładniejsza od tej z GMT, przy okazji teren - jako tubylec - mam częściowo znany, a częściowo w małym paluszku. No i wtedy do akcji wejdzie 21 Brygada Strzelców Podhalańskich z Rzeszowa.
“Ik val aan, volg mij”
Kontradmirał Karel Doorman do swoich podwładnych, Morze Jawajskie, 27 lutego 1942 roku.
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

Swoją drogą na południu jest coś takiego, co nazywa się Bramą Przemyską. Odcinek między lasami od Lubaczowa na Północ i Roztoczem, a Pogórzem Przemyskim.
Obrazek
“Ik val aan, volg mij”
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Kontakt:

Karel W.F.M. Doorman pisze: wtorek, 4 czerwca 2024, 13:32 Swoją drogą na południu jest coś takiego, co nazywa się Bramą Przemyską. Odcinek między lasami od Lubaczowa na Północ i Roztoczem, a Pogórzem Przemyskim.
Obrazek
Dzięki piękne. Zrobię najpierw to małe rozszerzenie, żeby nabyć doświadczenia i zobaczyć jak to się uda, a potem można podziałać coś więcej :)
krajarek
Sergent-Major
Been thanked: 1 time

Post autor: krajarek »

Kibicuję tym rozszerzeniom. Właśnie zamówiłem własny egzemplarz i rozpocząłem studiowanie.
krajarek
Sergent-Major

Panowie, dwa szybkie pytanka:
1. czy misje Wild Weasel - jeśli są udane ofkors ;) - obniżają tory Air Defence na stałe czy tylko na potrzeby bieżących ataków w tej samej turze? Nic na ten temat nie mogę znaleźć, więc pewnie na stałe, ale taka wątpliwość mnie ogarnęła.
2. czy poziomy na tych torach Air Defence można w jakiś sposób podnosić, czy tylko spadają?
Muszyniak
Appointé
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post autor: Muszyniak »

Obniżenie poziomu jest stałe, ale tory Air Defence można odbudowywać (Series rules 27.9.2). Wydając 4 Supply Points odbudowujemy tor artylerii plot o 1, a 2 Supply Points wydajemy za każdy 1 poziom wykrywania radarów i SAM-ów. Robimy to w czasie Reorganization Phase. Na turę nie można na tego rodzaju naprawy wydać więcej niż 4 punkty jednorazowo. Oczywiście torów nie można podnieść więcej niż maksymalne ich poziomy (tzn. maks. do 10 dla SAM i Det. oraz do 3 dla AAA). Ewentualne zmiany do tych przepisów mogą być wprowadzone przez zasady specjalne scenariuszy lub poszczególnych gier.
krajarek
Sergent-Major

Dzięki. W tym gąszczu zasad przegapiłem to 27.9.2 :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po II wojnie światowej”